WDR (Wide Dynamic Range)
Overvågningskameraer med WDR er en term som man kan støde på når man læser lidt nærmere om deres specifikationer. WDR er beregnet til at levere klare og tydelige billeder selvom der kraftig modbelysning. Det kan være tidspunkter hvor intensiteten af belysningen skifter. Det kan eks. være ved indendørs videoovervågning hvor man får kraftigt lys fra solen igennem vinduerne. WDR regulerer automatisk mod intens modbelysning og frasortere det fra billedet, hvilket vil sige at man får et klart billede som ikke er påvirket af lys.
Low-Lux Overvågningskamera
Overvågningskameraer med low-lux fortæller noget om hvor gode de er til at optage ved mørke omgivelser. Når der reklameres med at overvågningskameraet er med low-lux betyder det, at kameraet kan optage i farver selvom der er forholdsvist mørkt. Et eksempel på lux belysning:
Normal dagslys: 10.000 LUX
Skyet: 100 LUX
Solnedgang: 10 LUX
Tusmørke: 1 LUX
Fuldmåne: 0,1 LUX
Halvmåne: 0,01 LUX
Komplet mørke: 0 LUX
Så når man læser sig frem til i specifikationen at overvågningskameraet har 0,1 lux, betyder det at kameraet ikke behøver at anvende det infrarøde lys og man vil derfor få et billede hvor man kan se farver. Har området mindre end 0,1 LUX vil kameraet automatisk slå over til infrarød belysning og man vil derfor få et sort/hvid billede.
WiFi IP kamera (trådløs videoovervågning)
Sådan skal et WiFi signal forstås. Det trådløse signal bliver forringet så snart det skal igennem forhindringer. Dette betyder at hvis man køre med trådløse IP kameraer, så resikere man at de mister forbindelse og reetablere forbindelsen igen efter tid. Det kan være inden for et par sekunder eller timer. Derfor er det vigtigt at du sikrer dig at IP kameraet har frit adgang til WiFi signalet. Ligeledes anbefaler vi også at man anvender kraftige routere (dem med 3 antenner) og evt. kombinere det med 5 eller 8 dB rundstråle WiFi antenner til de trådløse kameraer.
Stort set alle overvågningskameraer og harddiskoptagere på markedet understøtter bevægelsesdetektering. Men når det kommer til IP videoovervågning, er der nogle ting som du skal være særlig opmærksom på. Hvis du ønsker at anvende dine nyindkøbte overvågningskameraer til din "gamle" netværksoptager, så kan du risikere at netværksoptageren ikke vil opfange trigger signalet som sendes fra kameraet. Det er en ærgerligt og kedelig situation som kunne have været undgået.
Hvis du gerne vil være nogen lunde sikker på at dit nye kamera vil fungere sammen med din netværksoptager, så kan du se efter ONVIF versions nummeret. De fleste systemer understøtter ONVIF protokollen og hvis både kamera og optager understøtter ONVIF version 2,4 og op efter, er der stor sandsynlighed for at netværksoptageren kan modtage trigger signalet fra IP kameraet. Hvis du er usikker på hvilken version din optager anvender, så kan du altid bede om de tekniske specifikationer det sted du købte din optager.
Mange kunder vil gerne gøre brug af bevægelsesdetekteringen, da det er en meget smart funktion. Tilmed kan man få tilsendt en mail med et skærmdump af hvad der har aktiveret detekteringen hvor andre optagere også understøtter synkronisering med cloud tjenester som Dropbox, Google Drev og lign. På den måde kan man få en notifikation med billede dokumentation såfremt tyven løber med netværksoptageren. Vi anbefaler altid, at man kun anvender notificering ved indendørs videoovervågning, da der er langt færre faktorer som kan udløse en detektering end ved udendørs videoovervågning. Men som hovederegel så er det bedst at bruge et rigtig alarm system hvis man vil alarmeres og derfor bør videoovervågning kun bruges til at dokumentere en evt. kriminel hændelse.
På de fleste systemer er det muligt at fortæller kameraerne hvilke områder på billedet der skal ses bort fra, samt hvor følsom kameraet skal være før den registrere en bevægelse. Vi har udarbejdet en lille guide som kan hjælpe med at få et billede af hvordan bevægelsesdetektering fungere og hvad du skal være opmærksom på ved brugen af udendørs detektering. Det er meget svært, for næsten ikke at sige umuligt, at få den helt perfekte indstilling. Det er noget man skal bruge meget tid på og prøve forskellige scenarier. Har man fundet en god indstilling på et kamera, kan der være behov for en helt tredje indstilling på det andet kamera. Det afhænger meget af den enkelte situation. For at undgå flest mulige falske positiver, får du her en oversigt over de mest hyppigste årsager til falske positiver samt den forventede mængde:
Man kan stille på følsomheden og frasortere områder kameraet ikke skal registrere. Dette kan hjælpe til med at reducere mængden af fejlalarmer væsentligt. Men først er det vigtigt at forstå hvordan følsomheden fungere, tag dette eksempel:
Ved en følsomhed på ca. 25%, vil mindre objekter som kommer forholdsvist tæt på kameraet udløse en alarm eller hvis der er tale om større objekter, som eks. et menneske. Men bevæger man sig ud af den røde zone, vil kameraet altså ikke opfange bevægelse.
Et andet eksempel:
En følsomhed på 50% vil formentlig udløse en del flere flaske positiver, fungere på nøjagtig samme måde som ved 25%, dog skal der mindre til for at der generes en alarm.
Sidste eksempel:
Det er meget sjældent er der er behov for så høj en følsomhed og ved udendørs overvågning, vil man forvente at få ualmindelig mange falske positiver. Man skal vide hvad man gør, før det kan blive nødvendig at skrue så højt op for følsomheden.
Overorndet set, så er det vores opfattelse at producenterne kender til udfordringerne omkring motion detection, derfor vil du opleve at NVR optagere også er begyndt at tilbyde funktioner som Facedetection og Perimeter detektering, som håndtere bevægelse på en mere "intelligent" måde end ved bevægelsesdetektering.
Facedetection (ansigtsgenkendelse) analysere på samme måde som dit digitale kamera, om der er en krop med et hoved. Når denne betingelse er opfyld, vil der blive generet en alarm. På den måde vil optageren nemmere kunne ignorere alle de eksterne faktorer som før beskrevet, da den analysere billedet mere intelligent.
Perimeter detektering, gør det muligt at indtegne linjer på billedet, hver gang et objekt krydser linjen fra. eks. venstre -> højre, generes der en alarm.
Vores anbefaling
Til udendørs videoovervågning, anbefaler vi - som tidligere nævnt - ikke opsætning til e-mail og cloud tjenester, da man meget vel risikere at modtage flere hundrede fejlalarmer eller kun meget få. Dog kan man sagtens få glæde af funktionen alligevel, da markeringer i playback menuen ofte vil være lange og tykke markeringer som kommer af gentagen bevægelse fra eks. mennesker, hvorimod falske positiver ofte vil blive markeret med meget korte og tynde streger. Hvis man gerne vil have en notifikation pr. e-mail til udvendig videoovervågning, anbefaler vi i stedet man gør brug af ansigtsgenkendelse eller perimeter detektering, da det uden tvivl fungere bedst.
Til indendørs videoovervågning, kan man som hovedregel uden problemer sætte bevægelsesdetektering til at sende e-mails. Da der stort set ingen eksterne faktorer er som kan udløse en falsk positiv.
Hvis du vil have et videoovervågnings system som skal kunne klare optagelser i skarpeste kvalitet som i øjeblikket er 1080p / 3MP / 4MP / 5MP/ 16MP). Så anbefaler vi IP løsninger.
Analog overvågning (CVBS)
Hvis du er mest interesseret i et analogt system, skal du starte med at spørge dig selv om, hvad skal systemet kunne. Har du særlige krav til, at dit analoge system skal give skarpe og klare billeder, bør du som udgangspunkt gå efter en optagerkvalitet på 960H opløsning. CIF og D1 er forældede standarder og er i udfasning hvorfor vi ikke anbefaler disse systemer. Derudover anbefaler vi at dit overvågningskamera som minimum har 700 TVL (TV Linjer) da dette giver et flot billede for analoge kameraer.
Desværre er dette ikke nok. For selvom du har købt et high-end overvågningskamera, så er det ligeså vigtigt at harddiskoptageren (DVR) kan håndtere det. Derfor skal du være særligt opmærksom på, at uanset hvem du vælger som leverandør af dit videoovervågningssystem, så sikrer dig altid at DVR maskinen kan håndtere samme opløsning som overvågningskameraet. På den måde får du det meste ud af din investering.